Alpinist utilitar – O meserie cu riscuri si avantaje

0
422

Stiti cu ce se ocupa un alpinist utilitar? Daca nu, va spunem noi: un alpinist utilitar desfasoara diverse activitati la inaltime, in coarda, pe constructii industriale sau civile – reparatii, tencuieli, zugraveli, termoizolatii, montaje publicitare, spalarea geamurilor, vopsiri, toaletari de arbori etc. Este obligatoriu pentru un alpinist utilitar sa detina si un atestat, dupa ce a urmat cursuri la o scoala de specialitate, alaturi de o alta calificare (constructor, sudor, lacatus, vopsitor, electrician). Asociatia Profesionala a Alpinistilor Utilitari din Romania (APAUR) impune cateva conditii minime pentru alpinisti: varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani (poate fi decalata pana la 45, cu avizul medicului de specialitate), o stare de sanatate buna, aptitutidini si capacitati neuropsihice verificate si atestate in urma unui examen medical, precum si o experienta de mers si de orientare pe munte de minimum doi ani.

Adrian Ilie, angajat al FISKER ALPIN, a acceptat sa ne ofere cateva detalii despre meseria pe care o practica de cativa ani de zile.

Este meseria de alpinist utilitar una riscanta? Ati avut parte de incidente nefericite la locul de munca?
Da, este o meserie destul de riscanta, mai ales atunci cand intervine oboseala sau lipsa de atentie. Trebuie sa fii mereu constient ca te afli la o inaltime de zeci de metri, iar viata ta atarna intr-o coarda! Din fericire, eu nu am avut parte pana acum de accidente la locul de munca, insa cunosc persoane care nu au avut acelasi noroc. Si, credeti-ma, nu este ceva ce mi-as dori sa experimentez!

Ce anume v-a determinat sa alegeti aceasta profesie, acest domeniu de activitate?
Nevoia. Stiti, profesia mea initiala este cea de asistent medical. Am urmat cursurile unei scoli profesionale, mi-ar fi placut sa lucrez in domeniu, insa nu am avut norocul sa si gasesc un loc de munca. Cred ca stiti cum stau lucrurile pe la noi, prin spitale… Asa ca m-am recalificat, am inceput sa lucrez in constructii de la 23 de ani, mi-am obtinut si atestatul de alpinist. Si tot in domeniul asta sunt si la 31 de ani.

Va place meseria pe care o practicati? Va doriti sa mai reveniti la calificarea initiala, cea de asistent medical?
Nu, niciodata! Mai ales ca nu am avut ocazia sa practic aceasta profesie, asa ca foarte multe lucruri despre asta nu mai stiu. Sincer, imi place sa lucrez ca alpinist utilitar. Eu in general sunt o persoana activa, fac mult sport, iar conditia fizica este foarte importanta in meseria asta. Nu cred ca o sa vedeti vreun alpinist grasut, cu burta! Si, de ce sa nu recunosc, salariul este unul bun, peste medie. Asa ca nu ma pot plange.

Ne puteti spune cam cat castigati pe luna, aproximativ?
Va pot spune ca salariul este motivant. Variaza de la minimul pe economie, atunci cand nu se poate lucra din cauza fenomenelor meteorologice tot mai fluctuante. Pana la un salariu peste medie, as putea spune chiar mare, atunci cand activitatile de alpinism utilitar sunt posibile sau urgente. Spre exemplu, daca suntem solicitati pentru o interventie de salvare a unui animaluț de companie, pe timpul noptii, pe ploaie torentiala… Atunci putem beneficia de niste bonusuri pentru conditii extreme, fapt ce, evident se vede la sfarsitul lunii pe fluturasul de salariu.

Va numarati printre cei norocosi, cu alte cuvinte! Dar cum arata o zi de munca pentru dumneavoastra? Ce fel de activitati desfasurati?
Pai, depinde mult de sezon. Ma ocup de izolatii termice la inaltime, de vopsit si reparat acoperisuri, de taiat copaci, repar tencuiala cazuta de pe blocuri. Am avut chiar in aceasta iarna un caz extrem, in centrul Pitestiului, la un bloc de pe care cadeau bucati mari de tencuiala, efectiv ramasesera gauri in zid. Desfasuram mai multe feluri de activitati, eu si colegii mei, in functie de ce ni se cere. In primavara vor reincepe termoizolatiile, asa ca ne pregatim intens de pe acum!

Aveti vreun sfat pentru cei ce vor sa imbratiseze aceasta profesie?
Sfatul meu ar fi sa se mentina sanatosi, sa faca mult sport, sa se califice si intr-un alt domeniu (constructii, de exemplu). Sa o lase mai moale cu alcoolul, tigarile, caci acolo sus este foarte important sa fie cu capul pe umeri. Si sa nu le fie frica de inaltimi!

Noi le uram mult succes baietilor de la FISKER ALPIN si spor la treaba! Pentru orice fel de interventii, ii puteti gasi pe Facebook (aici) sau la numarul de telefon 0799.10.20.30.

Redactor: Bianca Răducu

Lasa un raspuns