Alimente pe care le poti consuma la saptamani dupa ce au expirat

0
257

Risipa de alimente este o problema mondiala, in conditiile in care tarile sarace ca Africa se confrunta si in zilele noastre cu criza hranii. Unii arunca mancarea, iar altii nici nu au ce pune pe masa. Discrepanta este tot mai mare, fiindca nu stim sa apreciem hrana si aruncam alimente doar fiindca au expirat. O persoana arunca in jur de 19% din mancarea pe care o cumpara.

Exista anumite alimente care sunt perfect comestibile si la mult timp dupa ce au expirat, insa trebuie sa fim atenti la semnele care ne spun clar daca mai pot fi consumate.

Iaurt Poate fi consumat si dupa doua luni de la data expirarii. Atunci cand este procesat, este supus unui fenomen de fermentatie lactica, o metoda de prezervare care face ca laptele sa nu se strice. Arunca iaurtul daca vezi urme de mucegai.

Carne de vita – Poate fi consumata si dupa cinci saptamani de la sacrificarea animalului. Poti depasi termenul de valabilitate cu cateva zile. Daca incepe sa miroasa a putred, atunci trebuie aruncata.

Oua – Poti manca oua si la cinci saptamani dupa data expirarii, insa cel mai sigur le poti manca dupa trei saptamani. Pentru a testa, pune un ou intr-un pahar cu apa. Daca pluteste, arunca-l. Daca se scufunda, este inca bun.

Carnati si pate –  Alimentele procesate sunt cele mai periculoase, expunandu-ne la infestarea cu bacteriile E.Coli sau listeria. Nu este indicat sa le consumam dupa ce a trecut o zi de la data expirarii. Daca burgerul sau carnatii sunt lipiciosi sau au o tenta albastra, nu ii manca.

File de pestePestele crud filetat, precum codul sau somonul, poate fi mancat timp de patru saptamani dupa ce este prins, daca este pastrat la frigider sub cinci grade Celsius. Ca sa poata fi mancat, pestele alb ar trebui sa aiba pielea transparenta si lucioasa, sa nu miroase, iar carnea sa ramana ferma atunci cand este apasata. Daca pare inchisa la culoare, raman semne ale apasarii sau miroase a sapun, arunc-o.

Pui Daca miroase a carne putrezita sau a lapte acru, trebuie aruncat. Inainte de asta, spala-l sub un jet de apa rece pentru a vedea daca mirosul nu vine cumva de la ambalaj.

 

Lasa un raspuns