ALFRED din Mioveni primeste 1 miliard de euro!

0
467

        Cine este ALFRED si ce a facut el ca sa primeasca 1 miliard de euro? Si mai important, cine este atat de generos incat sa ii ofere lui ALFRED 1 miliard de euro? Cititi in continuare si veti afla! (Si nu, nu glumim!)

icn_mioveni_reactorALFRED nu este un tanar norocos cu nume exotic si zambet de milioane. Nu, ALFRED este denumirea proiectului de cercetare si realizare a primului reactor la Mioveni. Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator este un proiect promovat de Ansaldo Nucleare (Italia), Institutul de Cercetari Nucleare din Romania si ENEA (Italia) si are ca obiectiv construirea unui demonstrator european de reactor cu plumb (generatie 4), de 100 MWh pe platforma de la Mioveni.

Conducerea Consiliului Stiintific de la Institutul de Cercetari Nucleare din Mioveni a anuntat in urma cu putin timp ca a primit o ferma promisiune din partea Comisiei Europene ca se vor aloca fonduri suplimentare pentru lucrarile de cercetare si proiectare a noului reactor ALFRED din Mioveni. Costurile proiectului se ridica la peste 1 miliard de euro, din care Romania va suporta doar 20%.

investitie_1_milard_euro_alfredSe preconizeaza ca testarea tehnologiilor si proiectarea reactorului ALFRED vor fi finalizate in 2020, iar constructia propriu-zisa va dura in jur de 10 ani (se doreste ca proiectul sa fie finalizat si pus in functiune in 2030). Pentru acest proiect sunt necesari peste 300 de angajati noi de specialitate in ceea ce priveste cercetarea nucleara si presupune si 2000 de noi locuri de munca din domenii conexe. Datorita acestor planuri deja puse in aplicare, la Universitatea din Pitesti se vor dezvolta noi specializari si se vor introduce noi obiecte de studiu pentru cei interesati de cercetarile nucleare.

Succesul proiectului ALFRED nu ar insemna doar schimbari uriase in ceea ce priveste tehnologia si dezvoltarea in plan national si european, ci chiar pentru ca va genera mai multe locuri de munca. Iata o veste buna pentru argeseni si nu numai!

Redactor: Tudor Andrei

Lasa un raspuns