Afla ce boala ucide 10 romance in fiecare zi, dar care poate fi depistata cu o simpla analiza gratuita!

0
392

cancer_la_san_semneIn Romania tot mai multe femei se confrunta cu doua boli mortale, care din pacate in faza incipienta nu au simptome clare, dar care in stadiu avansat omoara anual peste 4.000 de femei.  Cele doua boli sunt de tip cancer: de col uterin si la san.

Aceste boli pot fi descoperite doar prin controale periodice, o data la 6 luni ar fi ideal, iar analizele ce trebuie facute sunt examenul ginecologic si testarea Babes-Papanicolau.

Medicul specialist obstretica-ginecologie in cadrul Spitalului Filantropia, Gica Nicolae a declarat:  „Preventia reprezinta, de fapt, totalitatea testelor pe care le facem cu scopul de a diagnostica leziuni precanceroase. Deci, cand nu este un cancer invaziv si cand tratamentul este simplu si eficient in 100% din cazuri” .

O statistica mai putin fericita pentru Romania, realizata de Organizatiei Mondiale a Sanatatii  arata ca ocupam  primul loc in Europa in topul deceselor din pricina acestor doua tipuri de cancer.

Institutul National de Medicina Sanitara a publicat un studiu intr-o revista de specialitate, conform caruia femeile din mediu urban se prezinta la control ginecologic periodic in procent de  15-20%, in timp ce in mediu rural femeile merg la examenul ginecologic in proportie doar de 0.5%. Un articol publicat in 2012 arata ca la 100.000 de femei prezente la studiu, au fost depistate 28.7% cazuri, iar procentul de decese este de 10.8% tot la un esantion de 100.000 de femei, de trei ori mai mare totusi decat media europeana.

Varsta femeilor depistate cu cancer la col uterin sau la san variaza, cel mai adesea intre 45 si 55 de ani.

Din nefericire, un procent mare de aproape 90% dintre aceste desese, puteau fi evitate daca se depista la timp cancerul  si asta printr-un simplu examen ginecologic Babes-Papanicolau, realizat periodic: „Consultul ginecologic se recomanda la toate femeile, mai ales la cele care au activitate sexuala si inaintea inceperii vietii sexuale in cazul in care au o simptomatologie in sfera pelvina sau, in principal dupa varsta de 25 de ani daca pana in acel moment femeia nu a avut relatii sexuale. Femeile care nu au nicio problema ginecologica se pot prezenta o data pe an in conditii optime”, a explicat medicul Gica Nicolae.

cancer_celule_canceroaseEste important sa ne prezentam la cabinet inainte ca boala, in cazul de fata cancerul, sa se instaleze. Daca ne prezentam in faze inaintate ale bolii, la Institut actiunile sunt dificile: spre exemplu, in cazul cancerului la san se poate lua decizia de indepartare in intregime a sanului sau la cancerul de col uterin, indepartarea uterului, in functie de localizarea celulelor canceroase.

Medicul chirurg in cadrul Institutului Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu din Capitala, Laurentiu Simion a declarat urmatoarele : „In Institut, din pacate, ajungem sa vedem paciente cu cancer si de col uterin si de san in stadii foarte avansate. Surprinderea este cu atat mai mare cu cat, nu o data, aceste paciente sunt cu un nivel de educatie destul de ridicat. Deci, oameni de la care te asteptai sa fie informati. Cand ii intrebi de ce nu au mers la control, justifica cu teama de doctor, teama de boala, teama de durere, speranta ca poate trece de la sine. Le pare rau apoi, dar in momentul in care boala a ajuns la un anumit stadiu, parerile de rau nu mai ajuta la nimic.”

Cancerul de col uterin si cancerul de san pot fi prevenite, afirma mai multi medici.

Asa cum s-a mentionat mai sus, cancerul de col se poate depista prin testul Babes Papanicolau, care identifica celulele precanceroase si cu tratamentul corespunzator, organele pacientelor sa nu sufere modificari. Medicul  specialist in obstetrica-ginecologie  Nicolae declara: „Preventia se face prin citologie cervicala. Exista un test, Babes-Papanicolau, in care noi, prin recoltarea unor celule care se gasesc la nivelul colului si examinarea la medicul neopatolog, putem sa punem diagnosticul de neoplazii cervicale. Deci, cancerul de col uterin poate fi diagnosticat in stadii cand este doar o leziune precursoare. Prin testul Papanicolau noi putem diagnostica stari precanceroase, cand prin tratamente fie locale, cu mici interventii de tip conizatie, excizie a acelei portiuni, putem trata aceste leziuni si pacienta poate avea, ulterior o evolutie normala, sanatoasa”, a explicat medicul Gica Nicolae. In cazuri grave cu decizii ce influenteaza pe viitor pacientul, medicii se consulta cu pacientul, asa cum ne spune chiar dumnealui : „In alte cazuri, este nevoie de o interventie un pic mai avansata, dar oricum, in stadiile precanceroase, tratamentul, care poate ajunge pana la ablatia uterului, sansele de supravietuire sunt de 100%. Deciziile se iau in functie de varsta pacientei, de dorinta de a procrea si, nu in ultimul rand, in functie de rezultatul citologic, adica ce tipuri de celule vizualizam”.

„Biologia celulelor tumorale la nivelul colului este diferita fata de cea a celulelor care sunt la nivelul sanului. O celula maligna are mai multe caractere, bineinteles diferite, in functie de diferite tumori. Celula canceroasa de la nivelul colului este radiosensibila, insa este chimiorezistenta. Exista niste substante chimioterapice care se administreaza in cancerul de col, concomitent cu radioterapia care sensibilizeaza celulele tumorale la radioterapie. Doar chimioterapia nu reprezinta un tratament pentru cancerul de col uterin”, spune medicul Gica Nicolae.

Dar cand vorbim de cancerul la san, situatia este putin diferita. Examinarea prin palpare  este important sa  invatam a o facem singure acasa, cu o mana ridicata dupa cap si cu cealalalta palpam. Daca constatam ca ceva este in neregula, ne prezentam de urgenta la medic. Daca ne examinam frecvent, nu putem fi decat in castig, printr-o depistare in faza incipienta o bolii si o vindecare completa. Medicul oncolog Laurentiu Simion avertizeaza: „In ceea ce priveste cancerul de san, autopalparea ramane prima masura. Apoi, orice modificare la nivelul sanului trebuie sa fie un factor de alarma. Prin orice modificare intelegem orice modificare de dimensiune, de aspect, de consistenta, de culoare, orice secretie aparuta la nivelul mamelonului trebuie sa fie un factor de alarma, mai ales daca aceasta secretie este in afara intervalului in care femeia este insarcinata sau alapteaza, orice modificare a mamelonului. Acestia sunt factori de alarma care trebuie sa determine pacienta sa mearga la medicul de familie, daca nu mai departe la medicii specialisti pentru a obtine un diagnostic cat mai precoce”.

Dupa ce medicul identifica cauza, urmeaza sa realizam o  mamografie, asa cum ne spune si medicul specialist  Nicolae: „In momentul cand noi palpam o formatiune la nivelul sanului, daca aceea este canceroasa, de cele mai multe ori, palparea unei leziuni si in functie de topografia ei, daca este situata mai profund in san sau situata mai spre tegument, ea este de obicei de minimum 1-2 centimetri. Mamografia evidentiaza leziuni milimetrice, deci, pe care noi nu le palpam”.

Tumora de la nivelul sanului nu este la fel de agresiva precum cea de la nivelul colului uterin.

Desi exista numeroase campanii de informare, femeile din Romania nu se prezinta la controlul ginecologic. In urma unui chestionar al  Institutului National de Medicina Sanitara, realizat doar in mediu rural, cu subiectul preventie-test Papanicolau, reiese ca se cunoaste termenul si chiar si simptome ale bolilor ginecologice, dar cu toate astea nu se gaseste timp si resurse financiare pentru vizita periodica explica medicul ginecolog Gica Nicolae: „Probabil pentru ca la noi, fiind o tara postcomunista, s-a pastrat aceasta pudoare. Bineinteles ca pacientele care au aceasta pudoare sunt si putin informate in ceea ce priveste patologia genitala. Eu cred ca situatia se datoreaza in principal si populatiei din Romania care are inca in mare parte provenienta din mediul rural, unde educatia sanitara, din pacate, este deficitara. Bineinteles ca si lipsa banilor contribuie foarte mult la educatie”.

Dar prin procurarea unui bilet de trimitere de la medical de familie examenele ginecologice devin gratuite. „Femeile trebuie sa stie ca, chiar daca au o situatie financiara precara, ele isi pot face aceste consultatii de rutina gratuit. Atat la stat, bineinteles, prezentand un bilet de trimitere de la medicul de familie, cat si la privat. Majoritatea centrelor medicale private din Romania au si contracte cu CNAS si ofera consultatii pacientelor care se prezinta cu trimitere de la medicul de familie. Ele nu mai platesc bani in plus pentru consultatiile de rutina, nu vorbim despre alte investigatii care se impun sau alte teste”, explica medicul.

Cancerul de col uterin este provocat in multe cazuri  de infectia cu virusul papiloma uman sau virusul HPV, care se transmite pe cale sexuala. Daca aveti mai multi parteneri sexuali, creste pericolul infectarii cu acest virus, iar folosirea prezervativului este vitala. In ceea ce priveste virusul instalat in organism, acesta poate conduce la aparitia celulelor canceroase in functie de capacitatea organismului femeii purtatoare de a lupta impotriva sa. Medicul  Laurentiu Simion, chirurg oncolog declara: „In cazul virusului papiloma uman, in functie de toleranta individuala la virus, unii reusesc sa se vindece, altii raman purtatori, iar la altii, cum este cazul femeilor, pot aparea leziuni care pot evolua in cancer de col uterin”.

Pe piata exista si un vaccin impotriva infectarii cu virusul HPV, insa acesta trebuie facut la varste tinere, de preferat inaintea inceperii vietii sexuale sau imediat dupa. In cazul acestui vaccin protectia data pentru virusul papiloma uman nu este 100% si odata contactat virusul si pana la cancer e nevoie de o perioada de aproximativ 10 ani. Din fericire, aceste infectii cu HPV se vindeca de cele mai multe ori datorita imunitatii pe care o are pacienta; statisticile ne spun ca 9 din 10 paciente se vindeca spontan.

Pentru a depista orice boala din timp, este nevoie de control preventiv. Asadar, nu ignorati campaniile de preventie, deoarece este in favoarea sanatatii dumneavoastre.

Lasa un raspuns