Afacerea Jupiter City – un business care înregistrează în prezent datorii de 20 milioane de euro şi s-a ridicat cu ajutorul a doi dintre cei mai cunoscuţi penali ai Argeşului!

0
898

Am explicat în episodul precedent al campaniei noastre cine este Doron Ofer, magnatul israelian care deţine, printre alte zeci de companii, hipermarketul Jupiter City de la Bradu şi reprezintă adversarul numărul unu al mall-ului din Tudor Vladimirescu, cea mai mare investiţie din istoria Piteștiului. Investiţie pentru care grupuri de interese şi pescuitori în ape tulburi şi-au dat mâna s-o blocheze sau măcar s-o întârzie cât se poate de mult!

Astăzi vom prezenta, în premieră, istoricul zbuciumat şi plin de probleme al afacerii lui Doron Ofer în Argeş. Lucruri pe care, în cei mai bine de 10 ani de funcţionare ai Jupiter City, nu le-a spus nimeni, nu le-a scris nimeni şi, pe cale de consecinţă, nu le-a ştiut nimeni!

Doron Ofer a înfiinţat compania Jupiter Piteşti SRL în octombrie 2005, având ca unic obiectiv proiectul Jupiter City. Asociaţi în noua firmă erau D. Dundee Investment Limited (companie israeliană deţinută integral de Doron Ofer, cu sediul la reşedinţa lui din Israel – 85 Medinat Hayehudin St Herzliya Pituah), cu 95% din părţile sociale, şi Roy Harel, cetăţean israelian şi om de încredere al magnatului (care-l reprezintă în multe companii), cu 5%.

Sediul Jupiter Piteşti SRL a fost încă de la înfiinţare în Bucureşti, pe strada Blănari nr. 18, în Centrul Vechi, într-o clădire istorică achiziţionată în acelaşi an (2005) de către compania Jupiter Realty SRL, controlată prin interpuşi tot de Doron Ofer.

Pe 24 octombrie 2007, 2007 fiind anul în care s-a obţinut şi autorizaţie de construcţie, Jupiter Piteşti SRL a obţinut de la Volksbank România un credit de 42 milioane de euro. Creditul a fost garantat cu o ipotecă constituită pe construcţiile şi terenurile deţinute de companie în comuna Bradu: clădire centru comercial – 46.657 mp, teren intravilan – 161.396 mp şi teren arabil – 1.044 mp. De asemenea, creditul a fost garantat şi cu încasările viitoare din contractele de închiriere cu comercianţii, inclusiv retailerul Carrefour. Toate garanţiile au fost prelungite până în 2020, în acest moment datoriile firmei către Banca Transilvania (cea care a preluat Volksbank) fiind de circa 20 milioane de euro! Ori, dacă retailerul Carrefour pleacă de la Bradu şi vine la mall-ul din Tudor Vladimirescu (a semnat deja cu Prime Kapital Emerald!), se întrevăd probleme serioase pentru compania lui Doron…

Ca o paranteză, firma care deţine hipermarketul Jupiter City şi-a schimbat numele, din 2013 acesta fiind Mall Retail Rom SRL.

 

Vișoiu a vândut 15 hectare de teren care… nu erau ale lui!

De-abia acum vine partea interesantă. De unde credeţi că au cumpărat cei de la Jupiter Piteşti SRL terenul de la Bradu? N-o să credeţi: 12 din cele 17 hectare de teren au fost achiziţionate de la nimeni altul decât regele retrocedărilor penale din Argeş, Valentin Vișoiu, de profesie speculator de drepturi litigioase şi, mai nou, turnător la DNA în cel puţin trei dosare penale importante!

Vișoiu şi-a umplut buzunarele de două ori, pentru că după ce a vândut terenul a obţinut de la Doron Ofer şi realizarea investiţiei, firma sa, Conarg, devenind antreprenor general al construcţiei hipermarketului Jupiter City. Foarte tare, nu-i aşa? Mai ales că, aşa cum se întâmplă de obicei în toate afacerile în care-şi bagă coada Vișoiu, au apărut şi problemele. Un cetăţean din Ștefănești, Gheorghe Cârstea, a contestat retrocedarea de care a beneficiat, în final, Valentin Vișoiu, ca fiind ilegală. El a pretins că este adevăratul moştenitor al terenului ajuns la Jupiter Piteşti SRL şi şi-a căutat dreptatea în instanţă.

Cu toate că iniţial problemele au părut deosebit de grave, cei de la Jupiter Piteşti SRL chemându-l în garanţie pe Vișoiu, acesta a reuşit să blocheze procesul, oferindu-i lui Gheorghe Cârstea… preţul corect!

Un alt penal celebru amestecat în povestea Jupiter City este fostul primar de la Bradu. Costel Zamfir este cel care a semnat autorizaţia de construcţie nr. 152 din 2 august 2007 pentru Jupiter City. Conform autorizaţiei, valoarea imobilului era de 16, 4 milioane de euro. Procesul-verbal de recepţie a fost semnat după circa 10 luni, pe 18 iunie 2008, valoarea investiţiei fiind declarată în jurul sumei de 70,8 milioane de lei (un pic sub 20 milioane de euro la cursul de la acea vreme!), mai puţin de jumătate din suma împrumutată de Jupiter Piteşti SRL de la Volksbank!

Ar mai fi multe de spus despre această afacere construită pe nisipuri mişcătoare. Şi despre practicile complet neortodoxe folosite de fiecare dată când au apărut probleme! Dar toate la vremea lor!

Episodul viitor din odiseea mall-ului din Tudor Vladimirescu va cuprinde alte personaje şi… primele probleme PENALE. Pentru că Piteştiul merită această investiţie fabuloasă, iar toţi cei care o sabotează trebuie să răspundă!

D.M.D.

Lasa un raspuns