Adio, copii! Adio, grădinițe!

0
426

gradinita          Deși anul școlar de-abia a început, două grădinițe din Argeș au fost desființate datorită numărului cât mai redus de preșcolari. Discutăm, desigur, despre două grădinițe din mediul rural, aparținând comunelor Cătanele și Recea, unde se pare că oamenii refuză să mai facă copii!

Totuși, această măsură se pare că este una temporară, întrucât există perspectiva ca în viitor să crească în mod considerabil numărul de copii în familiile acestor comunități. De cealaltă parte, în județul nostru au fost recent înființate instituții școlare cu un număr infim de elevi. Școala Primară Huluba (structură a Școlii Vulturești) găzduiește un impresionant număr de 4 elevi, iar în Școala Primară Văcarea (structură a Școlii Mihăiești) se înghesoaie 7 elevi. Și deși elevii au vârste diferite (se împart între clasa pregătitoare, I, a II-a și a IV-a), școlarizarea lor și predarea diferitelor materii se face în mod simultan, într-o singură sală de clasă. Cum? Ne rămâne doar să ne imaginăm…

Există, desigur, și alte grădinițe din Argeș cu un număr mic de preșcolari: Valea Româneștilor-Câmpulung primește doar 8 tineri învățăcei, Slobozia-Stoenești tot 8, iar la Glodu-Călinești se pare că doar 6 familii au decis să aibă copii în ultimii ani.

Inspectorul general adjunct Mihaela Crișan ne informează că nu mai puțin de 20 de unități școlare cu personalitate juridică, printre care și o serie de grădinițe, au pășit în noul an școlar cu un deficit mare de copii și cu o medie înregistrată de mai puțin de 16 copii pe clasă. Discutăm despre următoarele școli: „Mihai Tican Rumano”, Berevoeşti (15,9 elevi/clasă), Coteşti-Godeni (15,8), Cotmeana (15,7), „Radu Şerban” Sălătrucu (15,57), Davideşti (15,42), „George Marinescu” Drăganu (15,4), Școala Nr. 1 Lereşti (15,36), Bughea de Sus (15,16), Școala Nr. 1 Stoeneşti (15,12), „Gheorghe I.C. Brătianu” Răteşti (14,81), Școala Nr. 1 Dobreşti (14,66), Beleţi Negreşti (14,5), Gruiu-Căteasca (14,28), „Ilie Stănculescu” Râca (14,14), Școala Nr. 1 Budeasa (13,71), „Toma Arnăuţoiu” Nucşoara (13,33), Școala Nr. 1 Valea Iaşului (13), Școala Nr. 1 Uda (12,8), Școala Nr. 1 Albeştii de Muscel (12,25) şi Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Mozăceni (13,86).

Noul an școlar de-abia început nu a înregistrat comasări de școli în Argeș. Singura excepție o reprezintă Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul”, Pitești, care a devenit structură componentă a Colegiului Tehnic “C. D. Nenițescu”, dar care și-a păstrat locația lângă stadion.

Ar trebui oare să îndemnăm populația României să mai facă și copii? Sau să găsim și alte soluții? Din fericire, nimic din acestea nu este de datoria noastră. Poate doar morală…

Redactor: Tudor Andrei

Lasa un raspuns