A XIX-a ediţie a Simpozionului „EXPERIMENTUL PITEŞTI”

0
161

*Cristian SABĂU

Am argumente prin care să susţin că Simpozionul Internaţional „Experimentul Piteşti”, ajuns în acest 2019 la a XIX-a ediţie ce se va desfăşura între 27-29 septembrie, este deja nu doar major, ci şi matur. Nu doar pentru că există deja în cadrul acestei manifestări ştiinţifice de nivel şi importanţă internaţională un tip de protocol şi o schemă organizatorică menite să eficientizeze desfăşurarea lucrărilor, ci şi pentru că toate ediţiile de până acum au filtrat lucrările prezentate, calitatea crescând de la an la an.

Şi dacă la început cantitatea de emoţie a fost determinantă, an de an analiza a fost – pe cât posibil – depărtată de fireasca implicare emoţională în prezentarea istoriilor personale ale unor personaje care au populat harta şi istoria reprimării şi care au devenit prin evocări protagonişti ai acelor ani cenuşii.

Aş putea adăuga că evoluţia de la amintiri/jurnale din universul carceral românesc sau din deportări siberiene la tentative de integrare în perspective istorice este evidentă în aceste 18 ediţii ale simpozionului. E adevărat că a fost necesar şi schimbul de generaţii pentru ca depărtarea de evenimente să permită o analiză lucidă lipsită de emoţia participării directe la evenimente. Este în paralel de remarcat că de la maniheismul impresionist (şi impresionabil al) primelor ediţii s-a trecut – pas cu pas – la evaluarea cât mai obiectivă a acelor evenimente şi personaje în contextul istoric.

După cum am mai arătat cu prilejul prezentării altor ediţii, Experimentul după unii (sau Fenomenul după alţii) Piteşti – acel complex de metode şi tehnici care depersonalizează şi dezumanizează individul ca persoană conştientă purtătoare a unor valori morale – a pus Piteştiul pe harta istoriei torturii evoluate, rafinate, amestec de solicitare fizică extremă şi subtilităţi psihologice. Pentru ca acest fapt să nu treacă neobservat, an de an, prin grija şi eforturile (de toate felurile) profesorului universitar dr. Ilie Popa, preşedintele Fundaţiei Culturale MEMORIA, la Piteşti se organizează simpozionul care are ca scop aducerea în conştiinţa colectivă a acelor „orori rafinate”, pentru ca ele să nu se mai repete…

An de an lucrările propuse şi acceptate de comitetul ştiinţific (poate cam îngăduitor cu unele lucrări) au prezentat în general aspecte inedite (mă rog, au mai fost şi unele – să le spunem – „reluări şi aprofundări”) legate de tema detenţiei şi a torţionarilor care au urmărit exterminarea fizică sau mutilarea psihică a deţinuţilor politici trecuţi prin felurite tipuri de „reeducări”.

Pornind de la cerinţa de bază a organizatorilor, şi anume acceptarea în cadrul simpozionului a unor „lucrări originale care să prezinte şi aspecte privitoare la toate formele de opresiune din timpul dictaturilor comuniste”, au mai fost prezentate comunicări despre închisorile şi lagărele de muncă forţată folosite de autorităţile dictaturilor comuniste din – pe atunci – Republica Populară Română şi Uniunea Sovietică împotriva oponenţilor regimurilor comuniste, dar şi lărgind sfera fenomenului torturii ca tehnică de anihilare şi reconstrucţie a personalităţii.

Din declaraţiile organizatorului evenimentului, prof. univ. dr. ing. Ilie Popa, am înţeles că an de an propunerile de lucrări au fost tot mai numeroase, fapt ce vine să confirme prestigiul dobândit şi să justifice atracţia pe care simpozionul organizat la Piteşti o are asupra cercetătorilor din acest domeniu dificil (sau imposibil) de epuizat. Sunt sigur că o confirmare în plus ne va oferi programul acestei ediţii a EXPERIMENTULUI Piteşti pe care vi-l prezentăm alăturat, urându-le participanţilor mult succes!

Lasa un raspuns