Potrivit unui comunicat de presă remis de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), au fost depistate neregului la cinci sortimente de apă plată dintr-un eșantion de 17 feluri de apă din comerț.
În perioada 4-9 martie, s-au prelevat eşantioane din sortimente de apă de masă şi de izvor din reţeaua comercială a unor lanţuri de hipermarketuri şi supermarketuri din Bucureşti și din alte orașe din țară. Cinci dintre acestea nu sunt bune pentru consum, întrucât nu respectă indicatorii microbiologici conform prevederilor legale în vigoare.
Este vorba despre apa de izvor plată Winny, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri, apa de masă necarbogazoasă Aro, vândută tot în PET-uri de 2 litri, apa de izvor Calipso, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 6 litri, apa de izvor plată Izvorul Zânelor, în PET-uri cu capacitatea de 2 litri şi apa de izvor Aqua Queen, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 5 litri.
În urma abaterilor constatate, s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare totală de 50.000 lei şi au fost retrase de la comercializare. „S-au retras aceste sortimente de apă găsite cu nereguli”, a precizat Paul Anghel, șeful ANPC. Acesta a declarat că s-au retras de la vânzare acele sortimente de apă, dar că aceste nereguli găsite pot fi cauzate și din cauza transportatorului sau a distribuitorului, nu numai din cauza celui care îmbuteliază respectiva apă plată.
„Să nu facem o confuzie între apele de masă din comerț și apele minerale, care au fost testate. Legislația care privește apele de masă sunt diferite. Acum trebuie să oprim vânzarea acelor sortimente de apă, și vom face teste la mult mai multe care sunt în supermarketuri. S-ar putea ca nu neapărat ambalatorul să fie de vină pentru aceste nereguli, ci și distribuitorul sau transportatorul.”
Paul Anghel a mai precizat că ar fi necesar să existe, pentru fiecare lot de apă prezent pe raioanele magazinelor sau supermarketurilor, un buletin de informații prin care să arate nivelul microbiologic: „Ar fi mai important dacă fiecare lot în parte ar avea un buletin de informații, și nu toate loturile să aibă același buletin.”
Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem noi acum ar fi: să fie oare apa plată de vină pentru îmbolnăvirea bebelușilor cu sindromul hemolitic uremic (SHU)? De cât timp există aceste nereguli în ceea ce privește apa plată pe care o consumăm și la câte cazuri de îmbolnăviri să ne mai așteptăm în viitorul apropiat?