29 iulie – Ziua Imnului Naţional al României

0
9

Imnul atestă tradiția, istoria și credința poporului român. Ne stârnește sentimentul dragostei față de patrie și ne reamintește de gloria, frumusețea și neprețuita moștenire a poporului nostru.

Vă așteptăm în această seară, de la ora 19.00, în Centrul Civic să sărbătorim Ziua Imnului Național!

Ziua Imnului Naţional al României – Deşteaptă-te române!, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, este sărbătorită an de an la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, ”Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

La originea imnului naţional al României se află poemul patriotic ‘,,Un răsunet”, scris de Andrei Mureşanu şi publicat pentru prima dată în numărul 25 din 21 iunie 1848 al suplimentului ,,Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann.

Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, ‘,,Deşteaptă-te române!” a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991, modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. Astfel, în forma actuală, Constituţia prevede, prin Articolul 12, că imnul naţional este ”Deşteaptă-te române!”, acesta fiind considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.