23 de curiozități despre județul Argeș

0
485

Județul Argeș încântă ochiul turistului prin numeroasele peisaje de natură sălbatică, prin monumentele și satele cu istoric. Cascade, lacuri, cetăți, muzee, mănăstiri, peșteri, peisaje, case memoriale, Transfăgărășan și Vârful Moldoveanu, toate sunt cuprinse în județul Argeș.

 1. Centrul orașului Pitești arată ca o grădină botanică, fiind supranumit și „Oraș al lalelelor”, prin tradiţionala manifestare florală anuală „Simfonia lalelelor”.
 2. Denumite „Comorile adâncurilor”, Florile de mină sunt scoase din anonimatul zăcămintelor pline de surprize și sunt expuse spre încântarea vizitatorilor în cadrul expoziției permanente de la Muzeul Județean Argeș.
 3. Mănăstirea Curtea de Argeș
 4.  Legenda meșterului Manole

Legenda spune că în locul unde a căzut trupul meșterului Manole a țâșnit un izvor de apă cristalină care, în timp, a secat. Pentru a păstra această legendă, în parcul din fața Mănăstirii de Argeș se află Fântâna lui Manole de unde trecătorii se pot răcori cu apă rece.

 1. Prima expoziție din România și Europa Centrală și de Est dedicată ecologiei printr-un sistem de diorame şi piese naturalizate se află în cadrul Muzeul Județean Argeș din Pitești. În cadrul expoziției vei găsi prezentată originea vieţii şi evoluţia vieţuitoarelor pe pământ, organizarea materiei vii, relaţia om-natură.
 2. Biblioteca Județeană Argeș

Se spune că în anul 1869, Paraschiva Ştefu îşi întocmeşte testamentul prin care lasă 200 de galbeni austrieci pentru indeplinirea unui vis: organizarea unei biblioteci publice. Conducerea primăriei a fost de acord cu acest demers, dispunând elaborarea unui regulament de organizare şi funcționare a bibliotecii.

 1. Fântâna muzicală este unul din obiectivele turistice importante ale orașului Pitești.
 2. Cetatea Poenari, un obiectiv turistic legendar aflat la 5 km de Barajul Vidraru, la 850 m altitudine.
 3. Cetatea Oratia, o fortificație medievală ce avea rol de apărare a granițelor Țării Românești situată pe Dealul Oratiei, la aproximativ 200 de metri de drumul ce leagă Câmpulung de Brașov.
 4. Lacul Învârtita
 5. Cel mai important afluent al Dâmboviței ce izvorăște din versantul sudic al Vf. La Om (2230 m), Dâmbovicioara a săpat în formațiunile de roci un canion mirific ce se întinde pe o lungime de 6 kilometri. Eroziunea apelor râului a creat cele mai ciudate forme de-a lungul cheilor, cu turnuri, goluri și creste ascuțite: Cheile Dâmbovicioara.
 6. Mănăstirea Aninoasa este un monument istoric și arhitectural de tradiție brâncovenească suprinzător de frumoasă și elegantă. Numele mănăstirii și al localității provine de la pădurile de arini, care se întindeau pe colinele din imprejuri.
 7. Trei mănăstiri rupestre formează un triunghi echilateral, o  formă geometrică perfectă, cunoscută ca triunghiul iniţiatic, magic sau sacru al Argeşului, cu latura de 20 km.

Legenda Mănăstirii Nămăieşti  vorbește despre un păstor care ar fi dormit cu oile pe stânca în care este dăltuită biserica. Se spune că acestuia i s-ar fi arătat în timpul nopții însăşi Maica Domnului, care i-ar fi cerut să sape în piatra de sub el pentru a ajunge la locul unde era ascunsă o veche icoană făcătoare de minuni.

 1. Denumit de mulți teologi “Meteora României”, schitul Cetățuia Negru Vodă este un loc superb în care simți că atingi cerul și te unești cu divinitatea.
 2. Cea mai veche mănăstire rupestră din ţara noastră săpată într-un perete masiv de stâncă (secolul XIV) este Mânăstirea Corbii de Piatră. Ea găzduiește cel mai vechi ansamblu de pictură (700 de ani) și este singurul lăcaș de cult din România care are două altare funcționale pe același naos. Se crede că pe aceste meleaguri au existat uriași, mărturii stând niște formațiuni în piatră care seamănă cu piciorul unui uriaș.
 3. Barajul Pecineagu aflat la o altitudine de 1117 metri este considerat cel mai mare baraj de acramonte din Europa și se numără în primele 10 din lume. Printre criterii se regăsesc: înălțimea, anul contrucției, respectiv 1984. Are o suprafață de 182 de hectare si poate cumula până la 63 de milioane mc de apă.
 4. Barajul Vidraru
 5. Peștera Dâmbovicioara
 6. Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, este al treilea muzeu ca reprezentare și importanță națională și întâiul dedicat ocupațiilor poporului român.
 7. Cea mai importantă şi mai bine păstrată construcţie militară de acest gen de pe traseul Limesului Transalutanus, iar în același timp este singura edificată din piatră: Castul Roman Jidova.
 8. Ansamblul Monumental de la Valea Mare – Mausoleul de la Mateiaș, dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Unul dintre cele mai cunoscute mausolee ale eroilor din România.
 9. Toate peisajele Argeșului sunt încântatoare și îți taie răsuflarea.
 10. De asemenea, oamenii sunt primitori, țărani autentici și cu frică de Dumnezeu.

(Sursa: aici)

Lasa un raspuns